Det er vold og død, som sætter dagsordenen i verden, og der er desperat behov for godhed og håb.
Jeg ved, at vores menigheder sammen med mange andre kristne allerede er bevidste om det og beder. Alligevel vil jeg give en særlig opfordring jeg til forbøn ved gudstjenesterne de kommende søndage.
Jeg opfordrer til forbøn for en retfærdig fred og sikkerhed for de mange uskyldige ofre. Jeg opfordrer til, at I selv formulerer jeres bønner og beder for:
- Israel og Mellemøsten.
- Nagorno Karabakh og de kristne Armenere, som er på flugt fra et nyt folkemord.
- Ukraine
Israel
Forholdene i Mellemøsten er komplicerede, og der er mange forskellige opfattelser, forklaringer og perspektiver på årsager, historiske begivenheder og mindst placeringen af skyld. Ofte er retorikken skarp, ligefrem voldsom.
Teologisk og politisk overbevisning skaber forudfattede meninger og sympatier, som har en tendens til på forhånd at afgøre hvem, der er skurke og ofre.
Ingen af parterne er uden skyld og ansvar i de dybe konflikter, som har martret regionen
Det vi ved er, at terrororganisationen Hamas, som støttes og styres af Iran, angreb Israel fra Gaza Striben, samt at terrororganisationen Hizbollah angriber fra Libanon, ligesom der er angreb fra Syrien – foreløbig er flere end 1.000 jøder, muslimer og kristne døde, og langt flere er sårede,
Israel forsvarer sig mod angrebene og forsøger at uskadeliggøre Hamas i Gaza Striben– foreløbig er mere end 800 muslimer og kristne døde, og mange flere er sårede.
Nagorno-Karabakh
For godt to uger siden kulminerede den langvarige konflikt mellem Aserbajdsjan og den armenske befolkning i den selvstyrende eksklave Nagorno-Karabakh, da Aserbajdsjan med militær magt tvang det armenske selvstyre til at overgive sig og tog kontrollen med regionen. Striden om Nagorno-Karabakh er en væsentlig brik i en konflikten mellem det lille, kristne Armenien og det langt større, tyrkisk-støttede muslimske Aserbajdsjan.
Det ser ud som om, et af verdens ældste kristne samfund, som har kirker helt tilbage fra 4. Århundrede, er på vej mod udslettelse. De 120.000 Armenere forsøger at komme ud af frygt for den reelle fare for etnisk udrensning og folkemord, men eneste vej er gennem Lachin-korridoren, som Aserbajdsjan lukkede i december 2022, og blot ca 1.000 er sluppet ud.
Ukraine
Krigen er i Ukraine fortsætter med uformindsket styrke, og byer er dagligt mål for missil og drone angreb, som koster mange mennesker livet.
Flere end 6 millioner er flygtet fra Ukraine, og der er mere end 5 millioner internt fordrevne i landet. Behovet er enormt, FN vurderer at mere end 17 millioner er i akut behov for humanitær hjælp.
Efter 1½ år er der ingen umiddelbar udsigt til, at krigen snart slutter, og det tærer på befolkningen, som dagligt lever med sorg, smerte, uro og frygt.
Metodistkirken i Ukraine fortsætter ufortrødent sit arbejde med at formidle kærlighed, trøst, håb og styrke fra Jesus Kristus.
Menneske, du har fået at vide, hvad der er godt,
hvad Herren kræver af dig:
Du skal handle retfærdigt,
vise trofast kærlighed
og årvågent vandre med din Gud.
Mika 6:8
– må Gud give os nåde til det.
Christian Alsted, biskop for Metodistkirken i Norden, Letland, Litauen, Ukraine.